Svenska Whiskydestillerier

Här är några svenska whiskydestillerier

Whiskytillverkning i Sverige blir allt vanligare. Fler och fler satsar på den destillerade drycken och fler och fler blir bra på det!

Mackmyra whisky
Ligger på Mackmyra Bruk i Gästrikland och startade sin whiskytillverkning 1999. Har vunnit en mängd internationella priser för sin whisky, senaste utmärkelsen var som Europas bästa single malt i den ansedda tävlingen World Whiskies Awards.
Premiären för Mackmyra whisky på Systembolaget skedde 1 mars 2006 – en stor dag för svensk whiskytillverkning. Mackmyra tar emot studiebesök och har dessutom flera whiskylager runt om i Sverige.

High Coast Distillery
Beläget i Bjärtrå i Ådalen norr om Kramfors. Startade whiskytillverkningen 2010. Kom in på Systembolaget i juni 2014 med sin whisky The pioneer. Har besökscenter i anslutning till destilleriet.

Gammelstilla whisky
Ligger i Hofors söder om Sandviken. Startade whiskytillverkningen 2012. ”En lagring av whiskyn på minst tre år väntas när man funnit den unika karaktär som kan bära upp Gammelstillas namn. Den tid whiskyn behöver är väntan värd”, skriver Gammelstilla Whisky på sin hemsida.

Gotland whisky
Whiskytillverkningen startade 7 maj 2012 i Roma sockerbruks gamla industrilokaler i Romakloster. Den första whiskytypen som togs fram var en single malt, döpt till Isle of lime.  Lime står för kalksten, inte limefrukt.

Norrtelje brenneri
Ligger i Lohärad norr om Norrtälje. Lanserar i år sin första whisky – en produktion på någonstans mellan 400 och 500 flaskor.

Smögen whisky
Produktionen och även hela lagerhållningen finns på gården Ståleröd i Hunnebostrand, Bohuslän. Startade whiskytillverkningen 2010.

Spirit of Hven
Invigningen av destilleriet skedde 7 maj 2008 i Backafallsbyn på Ven. Den första februari 2012 lanserades första whiskyn på Systembolaget. Säljer idag en whisky på Systembolaget.

Tevsjö destilleri
Ligger i Järvsö, Hälsingland. Öppnade hösten 2012. Började med brännvin. Startade whiskytillverkningen under 2014. Premiärwhiskyn är av bourbontyp. Har dessutom restaurang.


Uddevalla Whisky Destilleri
Beläget i Uddevalla och startade sin produktion hösten 2022
Har även produktion av Gin